Gender a výzkum / Gender and Research 2011, 12 (1): 25-34

Chlieb náš každodenný: Maskulinita a jedlo v odbornej tlači prvej dekády 21. storočia

Adam Gajdoš

The main purpose of the paper is to ofer an overview of recent research problems and debates concerning the emergence of masculinity/masculinities through the gendered preparation and consumption of food. While it takes the shape of a systematic review of scientiic papers related to the mutual interdependence of masculinities and food -related practices in the past decade, it attempts to provide a synthetic snapshot of the ield. First of all, an inventory of dominant images of masculinity and food is outlined in order to provide a frame of reference for the subsequent discussion. Masculinity is then examined as an emergent quality of various practices of a) consumption and b) production of food in two chapters. In the first chapter, both the content and forms and attitudes in regard to masculine consumption are discussed, including speciically priorities in food choices and related health issues. In the second chapter, manly cooking as performance (as presented by the media and represented by customs) on the one hand and as a necessity (in purely male groups) on the other is brought under scrutiny.

Klíčová slova: masculinities, gender, food, cooking

Zveřejněno: 1. březen 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Gajdoš, Adam. 2011. "Chlieb náš každodenný: Maskulinita a jedlo v odbornej tlači prvej dekády 21. storočia." Gender, rovné příležitosti, výzkum 12(1):25-34.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Aarseth, H., Olsen, B. M. 2008. "Food and masculinity in dual-career couples." Journal of Gender Studies, Vol. 17, No. 4: 277-287. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Connell, R. W. 1987. Gender and Power. Society, the Person and Sexual Politics. Blackwell: Cambridge.
  3. Connell, R. W. 2005 (1995). Masculinities. Berkely: University of California Press.
  4. Deutsch, J. 2005. "'Please Pass the Chicken Tits': Rethinking Men and Cooking at an Urban Firehouse." Food & Foodways, Vol. 13: 91-114. Přejít k původnímu zdroji...
  5. DeVault, M. 1991. Feeding the Family: The Social Organization of Caring as Gendered Work. Chicago: University of Chicago Press.
  6. Friedan, B. 2002. Feminine Mystique. Praha: Portál.
  7. Gerson, K. 1993. No man's land: Men's changing commitment to family and work. New York: Basic Books.
  8. Gough, B. 2007. "'Real men don't diet': An analysis of contemporary newspaper representations of men, food and health." Social Science & Medicine, Vol. 64: 326-337. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Hašková, H. 2007. "Doma, v jeslích nebo ve školce? Rodinná a institucionální péče o předškolní děti v české společnosti v kontextu změn na trhu práce, sociálních politik a veřejných diskurzů mezi lety 1945-2006." Gender, rovné příležitosti, výzkum, roč. 8, č. 2: 15-26.
  10. Havelková, H. 1993. "'Patriarchy' in Czech society." Hypatia, Vol. 8, No. 4: 89-96. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Hochschild, A. R., Machung, A. 1990. The Second Shift. London: Piatkus.
  12. Křížková, A., Vohlídalová, M. 2009. "The Labour Market and Work-Life Balance in the Czech Republic in Historical Perspective." In: Hašková, H., Uhde, Z. Women and Social Citizenship. Praha: Institute of Sociology, Academy of Sciences of the Czech Republic.
  13. Levi, A., Chan, K. K., Pence, D. 2006. "Real Men Do Not Read Labels: The Effects of Masculinity and Involvement on College Students' Food Decisions." Journal of American College Health, Vol. 55, No. 2: 91-98. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Lupton, D. 1996. Food, the Body and the Self. London: Sage.
  15. Mainardi, P. 1993. "Politika domácich prác." Aspekt, č. 1/1993: 51-52. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Mechling, J. 2005. "Boy Scouts and the Manly Art of Cooking." Food & Foodways, Vol. 13: 67-89. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Mies, M. 2002. "Kolonizování a domestikace žen." Pp. 262-294. In Hlasy žien: Aspekty ženskej politiky. Bratislava: ASPEKT.
  18. Možný, I. 1990. Moderní rodina. Mýty a skutečnost. Brno: BLOK.
  19. Potts, A. Parry, J. 2010. "Vegan Sexuality: Challenging Heteronormative Masculinity through Meat-free Sex." Feminism & Psychology, Vol. 20, No. 1: 53-72. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Roos, G., Wandel, M. 2005. "'I eat because I'm hungry, because it's good, and to become full': Everyday Eating Voiced by Male Carpenters, Drivers, and Engineers in Contemporary Oslo." Food & Foodways, Vol. 13: 169-180. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Segal, L. 1994 (1991). Slow Motion. Changing Masculinities, Changing Men. London: Virago Press.
  22. Shelton, B. A., D. John. 1996. "The Division of Household Labor". Annual Review of Sociology, Vol. 22: 299-322. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Sobal, J. 2005. "Men, Meat and Marriage: Models of Masculinity." Food & Foodways, Vol. 13: 135-158. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Swenson, R. 2009. "Domestic Divo? Televised Treatments of Masculinity, Femininity and Food." Critical Studies in Media Communication, Vol. 26, No. 1: 36-53. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Valentine, G. 1999. "'Eating In: Consumption and Identity'." Sociological Review, Vol. 47: 491-524. Přejít k původnímu zdroji...
  26. West, C., Zimmerman, D. H. 2008. "Dělat gender." Sociální studia, Vol. 11, No. 1: 99-120. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Wilk, R., Hintlian, P. 2005. "Cooking on Their Own: Cuisines of Manly Men." Food & Foodways, Vol. 13: 159-168. Přejít k původnímu zdroji...

Tento článek je publikován v režimu tzv. otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access), který je distribuován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0), která umožňuje nekomerční distribuci, reprodukci a změny, pokud je původní dílo řádně ocitováno. Není povolena distribuce, reprodukce nebo změna, která není v souladu s podmínkami této licence.